Økologisk og autentisk i Brattlia

Brattlia – vær ved sjøen
Foto: privat.

Gården Brattlia ligger høyt opp i lia over tettstedet Sjøåsen nord i Trøndelag. Dyrene lever gode liv på økogården og bonden er stolt produsent av badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis.

Røyken siger opp fra det lille tømmerlafta uthuset i lia. I taket henger kjøtt fra lam, gris, kalv og ku, og godgjør seg i varmen og røyken. Metoden har vært i bruk i hundrevis av år, og gjerne på småbrukene til fjells, hvor klimaet er både kaldt og tørt.

Brattlia Røykebadstue
Brattlia Røykebadstue. Foto: privat.

Med årene har badsturøyking utviklet seg til en egen, lokal tradisjon i Namdalen og i Jämtland i Sverige, vi kan følge røttene langt tilbake i tid. Da bidro langvarig varmrøyking til å gi kjøttet en helt unik smak og gjøre gode råvarer til autentiske kvalitetsprodukter.

Da folket på Brattlia ønsket å starte med badsturøyking foretok de en kulturhistorisk reise. De dro rundt i Namdalen og snakket med gamle fjellfolk og bønder om badsturøyking og hvilke metoder som ble brukt i gamle dager.

– Tidligere var dette en konserveringsmetode som både saltet, røyket og tørket kjøttet i en prosess, sier Embret Østring, dagens driver av Brattlia.  Og riktig ved, temperatur og mengden røyk avgjør om resultatet blir bra.

På namdalsk vis

Etter å ha reist Namdalen rundt bygde bonden på Brattlia egen røykbadstue i 2009.

– Det er en 9 kvm stor lafta hytte, med en ved- og røykovn langs hele den ene veggen, forteller Embret.  – Her røyker vi kjøtt av lam, skogsgris, kalv og økologisk melkeku. Alt kjøtt hentes fra egen gård.

En viktig faktor for godt resultat er veden som brukes. På Brattlia fyres det med or, selje og neverfri bjørk i 7-8 timer. Så henger kjøttet på etter-varmen til det er avkjølt.  Ved å gjøre det på denne måten vil røyken variere og kjøttet blir svært smaksrik, lover Embret.

Brattlia produkt
Brattlia produkt. Foto: privat.

Spesialmerket

Allerede ett år etter oppstarten, i november 2010, fikk produktet ‘Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis’ spesialmerket. Dette er den beskyttede betegnelsen for tradisjonelt særpreg. Det gode arbeidet med å dokumentere hvordan badsturøyking ble utført i gamle dager var en viktig faktor for at de fikk utmerkelsen.

Høyt til værs

Brattlia ligger som navnet sier; i ei bratt li over tettstedet Sjøåsen i Trøndelag. Opp veien går bilen i krabbegir, men vel oppe gir utsikten lønn for strevet.  Gården er hovedsakelig et melkebruk, men det bor også sau, høner og katter her. På sommers tid er det i tillegg griser å finne i skogen, vandrende sammen med de andre dyrene på beitet. De lever et fritt liv 90 meter over havet og kan skue utover et vakkert dalstrøk.

Brattlia gris
Brattlia gris. Foto: privat.

Hardt arbeid

Det ligger mange år med arbeid og kunnskap bak produktene fra Øver Brattlia. Badsturøykt kjøtt er en lokal tradisjon som det faller helt naturlig å holde i hevd her.

– Mesteparten av kjøttet selger vi på Bondens Marked og andre arrangement. Vi liker å møte folket som spiser det vi lager. Etter avtale har vi også åpent på vårt eget gårdsutsalg.

Gården har vært under utbygging siden overtakelsen i 1990, først med påbygg og lausdriftsfjøs, etter hvert kom røykebadstua og gårdskjøkken. De startet også omleggingen til økologisk landbruk på samme tid. Det tok åtte år. Samtidig har de hatt omsorg for kulturlandskap, og mye kratt og ugress har blitt til beite for dyrene. For den helhetlige innsatsen ble gårdens drivere kåret til årets økobonde i 2019.

 

Skrevet av Anne-Lise Aakervik

Du vil kanskje også like