
Last ned
Det er organisasjonen IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) som deler ut tittelen til en eller to regioner hvert år. I utgangspunktet går tittelen til europeiske regioner, men nå er det åpnet for søkere fra andre deler av verden. I 2022 har også Menorca i Spania tittelen sammen med Trondheim – Trøndelag.
Organisasjonens og tildelingens formål er å øke bevisstheten i regionene om hva vi spiser, hvor maten kommer fra og hvordan matkultur, kultur, kunst og bærekraftig utvikling og turisme henger sammen. Det er en motvekt til ikke-bærekraftige globale mattrender.
Det handler ikke bare om å få besøkende til egen matregion, men også om fordelene ved å inspirere folk til en bedre og mer helsefremmende livsstil, samt å støtte små- og mellomstore bedrifter.
Regioner som har fått tittelen European Region of Gastronomy skal jobbe sammen for på sikt å bidra til bedre livskvalitet ved å:
Når du får tittelen European Region of Gastronomy legger IGCAT til grunn flere faktorer: jordbruk, kultur, gjestfrihet, produksjon, tradisjoner og matkultur.