Mathallen i Oppdal – pølser og kanelsnurr

Mathallen i Oppdal har blitt et samlingspunkt, ikke bare for de lokale, men også turister og hyttefolket setter stor pris på de gode smakene som kan nytes her
Foto: Oppdal Smak & Behag.

Det går rykter om de beste kanelsnurrene, for ikke å snakke om kaffen. I tillegg huser de landets minste pølsemakeri med Hannes pølser. Stopper du i Oppdal er et besøk på Mathallen et “must”. Her er kortreist og håndlaget mat regelen.

Mathallen med Oppdal Smak og behag og Bakeriet SPRØ er som et kinderegg. Gina Schønheyder var på jakt etter et lokale for å starte bakeriet SPRØ, Oppdal Spekemat ønsket et utsalg for egne produkter. Da flere av områdets lokalprodusenter også ønsket et sted å selge varene sine fra, var det ikke noe å tenke på.  Et samarbeid med den lokale næringshagen sikret at aktørene tok sjansen i 2015. Det har de ikke angret på.

Gina Schønheyder satset alt på et lokal bakeri midt i Oppdal sentrum. Hun fulgte drømmen og lykkes. I dag dufter det nystekte boller, brød og croissanter over fjellbygda fra tidlig morgen. Foto: Oppdal Smak & Behag.
Gina Schønheyder satset alt på et lokal bakeri midt i Oppdal sentrum. Hun fulgte drømmen og lykkes. I dag dufter det nystekte boller, brød og croissanter over fjellbygda fra tidlig morgen. Foto: Oppdal Smak & Behag.

– Jeg hadde lenge ønsket å starte et håndverksbakeri, forteller Gina. Tanken var et lite bakeri basert på gode råvarer og godt håndverk. – På det tidspunktet importerte vi så mye som 1 av 3 brød til Norge. Jeg ønsket å snu denne trenden og bake med langtidsheving, surdeig og manuell utbaking. Helt uten tilsetningsstoffer. Stekt i steinovn på bakeriet.

Og som tenkt så gjort. Råvarene er norske og lokale. Hun får blåbær til bollene fra de trønderske fjellene der gode hjelpere plukker, og ramsløk til focacciabrødet fra en tante som har hagen full.

Høstens slager på brødfronten er mandelpotetbrød. Der bruker hun fjellmandel fra Oppdal, som har fått den korte, men potente sommeren å vokse på.

Dette er slow food i praksis.

Å lykkes

Hemmeligheten er gode partnere som ønsker det samme. Nemlig å gjøre Mathallen til en opplevelse der man kan nyte god mat, og kjøpe spennende lokale produkter. I tillegg må man lytte til hva lokalbefolkningen ønsker.

I bakerikafeen samles både lokalbefolkningen, hyttefolket og turistene som vil ha bakervarer det går rykter om langt utover bygdegrensene. Kaffen får de fra et lite brenneri i Ålesund.

– De er tre stykker som jobber der, og de passer godt sammen med vårt konsept, sier Gina.

I 2017 tok butikkslakter Hanne Munkvold over Oppdal Spekemat sin andel i Mathallen etter å ha jobbet der fra starten av. – Jeg har så mange ideer og vil videreutvikle sortimentet med merkevaren «Hannes pølser», sier hun.  Så Mathallen er beriket med et eget pølsemakeri som selger hjemmelagde pølser av lokalt kjøtt og urter. Hanne henter frem gamle oppskrifter og tar vare på tradisjonene som nesten har gått i glemmeboka.

Hanne Munkvold er butikkslakter og driver ferskvaredisken i Mathallen. Hun har en forkjærlighet for pølser og driver landets minste pølsemakeri med ekte håndlagde pølser og annet lokalprodusert snadder. Foto: Oppdal Smak & Behag.
Hanne Munkvold er butikkslakter og driver ferskvaredisken i Mathallen. Hun har en forkjærlighet for pølser og driver landets minste pølsemakeri med ekte håndlagde pølser og annet lokalprodusert snadder. Foto: Oppdal Smak & Behag.

– Dette er jo hjertebarnet mitt dette, ler hun. – Jeg får storfekjøtt fra en gård i Oppdal, det samme med lam og sau så jeg kjenner oppvekstsvilkårene til dyrene. I tillegg bruker vi hele dyret og får masse mat ut av det. Å være med videre i Mathallen gir bare muligheter.

Med bakgrunn fra reiselivet har driverne av Smak og behag lykkes med å etablere stedet som en destinasjon i Oppdal. De har planer for fortsettelsen og som frittstående bedrift kan de selv bestemme veien og skape noe eget. Men de kan ikke leve av turistene alene.

– Vi hadde ikke lykkes uten at både lokalbefolkningen og hyttefolket hadde brukt oss så mye som de gjør, i tillegg til den tilfeldige turist, slår Hanne og Gina fast. Og så har vi vært tro mot ideen vår hele veien.

 

Skrevet av Anne-Lise Aakervik

Mathallen i Oppdal har blitt et samlingspunkt, ikke bare for de lokale, men også turister og hyttefolket setter stor pris på de gode smakene som kan nytes her. Foto: Oppdal Smak & Behag.
Mathallen i Oppdal har blitt et samlingspunkt, ikke bare for de lokale, men også turister og hyttefolket setter stor pris på de gode smakene som kan nytes her. Foto: Oppdal Smak & Behag.

Du vil kanskje også like