Li-bab – klassiker i lokal drakt

Den lokale varianten av kebab, med blant annet reinskav og tyttebær
Foto: LiVERTEN

Midt mellom to nasjonalparker og tett mot grensa til Sverige ligger Lierne. Ei fjellbygd i Trøndelag som har fostret både skiløpere i verdensklasse og himmelsk, god lokalmat med internasjonalt preg.

Vi snakker Libab, en lokal utgave av kebaben! En tynn hjemmebakt lefse, fylt med sprøstekt reinsdyrskav, sopp rett fra skogen, råkost og en drøm av en dressing med tyttebær og rømme. At dette skulle bli en hit var det ingen som kunne spå, men Lierne viser seg å ha et godt utgangspunkt for å lage lokal mat i godt selskap.

Tunnbrød fra Lierne pakker godt inn ingrediensene i li-baben. Foto: LiVERTEN.
Tunnbrød fra Lierne pakker godt inn ingrediensene i li-baben. Foto: LiVERTEN.

Rundt i de vidstrakte fjellområdene vandrer det elg, rådyr og rein. I de mange fjellvannene vaker ørreten. En og annen bjørn finnes det også, som sjelden viser seg – heldigvis.  Når høsten kommer glimter kantarellen, kalt skogens gull, i mosen og røde tyttebær strutter fra lyngen. Alt sammen ypperlige råvarer til lokale retter.  

I Lierne lever gamle baksttradisjoner og gleden over lokal matproduksjon. Dette er utgangspunktet når nye smaker og matretter utvikles.  

Vi er fra ei lita bygd, men det skal ikke hindre oss i å søke utover, sier Roy Inge Bergli som er daglig leder av LiVERTEN. Der baker de tradisjonslefser, driver catering og byr på lokale matopplevelser.

Reinskav fra LiVilt er en av flere ingredienser som gjør li-baben verdt en smak. Foto: LiVERTEN.
Reinskav fra LiVilt er en av flere ingredienser som gjør li-baben verdt en smak. Foto: LiVERTEN.

Libaben ble født på en kreativ samling med mangeårig kokk og lokalmatentusiast Inge Johnsen fra Trondheim som inspirator. Han er faktisk Libabens far. 

– Tar man utgangspunkt i ei tynn og myk lefse, som heter tunnbrød fra Lierne, og reinskav fra LiVilt er man langt på vei til en kebab, men vi ville jo noe mer. Så for å sette lokalstemplet enda bedre fast på dette produktet inkluderte vi stekt sopp, gjerne kantareller fra skogen, råkost av gulrot og kål dyrket lokalt, samt den berømte dressingen som løfter hele smaksopplevelsen. En blanding av rømme og tyttebær fra skogen.  

– Dette er lokalmat, inspirert av internasjonale retter. Sammen blir det godt selskap. Lokalpreget ble enda tydeligere da vi pakket inn li-baben i et ark fra avisa Linytt. På samme vis som britene pakker inn sin fish & chips, forteller Inge Johnsen entusiastisk. 

Friske farger med lokalmat fra skogen i Lierne. Pakket fint inn i lokalavisa. Foto: LiVERTEN.
Friske farger med lokalmat fra skogen i Lierne. Pakket fint inn i lokalavisa. Foto: LiVERTEN.

Roy Inge Bergli hos LiVERTEN er veldig fornøyd med li-baben. Mottoet deres er at når du har spist en li-bab så skal du ha lyst på en til!  Det synes å virke, for libaben har blitt en hit – og er LiVERTENs desidert bestselgende produkt, spesielt på festivaler der den serveres fra foodtruck. I tillegg kan den kjøpes som veimat fra Servicetorget i Li om du er i traktene. Og skulle du kjøre E6 sørover eller nordover sier ryktene at det er verdt en omvei for å smake på li-baben. Men husk å se hvor langt det er først.  

 

Skrevet av Anne-Lise Aakervik

Li-baben er lett tilgjengelig og selges fra foodtrucken. Foto: LiVERTEN.
Li-baben er lett tilgjengelig og selges fra foodtrucken. Foto: LiVERTEN.

Du vil kanskje også like