Kjærlighet for snåle grønnsaker

Fennikel, pastinakk, løk og gulrot rett fra åkeren på Frosta
Foto: privat

Hun var lei av å se fullt spiselige grønnsaker gå rett til kompost fordi de ikke hadde «riktig» fasong. Det ble starten på eventyret om Grønne Folk hvor kjærligheten for snåle grønnsaker stadig vokser.

På gården Viken Østre på Frosta har Ragnhild Eggen Viken bygd opp vegetarkonseptet Grønne Folk. Vel å merke sammen med mannen og bonden Jonas, kokken Bjørnar og sønnen Jørgen.

– Helt fra starten har vi jobba godt sammen. Jeg og Jonas hadde drømmen og utvikla forretningsideen, Bjørnar ble med og tok ansvar for oppskrifter og matproduksjon, og Jørgen ble sentral i arbeidet med realiseringa sammen med oss, forteller Ragnhild.

Høsten 2015 bestemte de seg for å gjøre noe med de ujevne, krokete, forvokste og fantastiske grønnsakene som ikke passet inn i butikkhyllenes skjønnhetsideal. Og i løpet av 2016 var de i gang.

Frodige Frosta

For på Frosta, den frodige halvøya i Trondheimsfjorden, lå mye til rette for at drømmen om å redde snåle grønnsaker kunne gå i oppfyllelse.

Det gamle meieriet på Frosta, kun 300 meter øst for gården og gartneriet deres, stod klart til å omvandles til nytt produksjonslokale. Og i en radius på 7 km rundt seg hadde de tilgang til det de måtte ønske av fantastiske, snåle grønnsaker.

Og slik begynte det. Ragnhild hadde ideene og tok kontakt med kokken Bjørnar Buserud. Sammen med tre andre kokker fra Hegstad Blakstad utvikla han vareprøver på gryterett og hummus. I dag er Bjørnar produktutvikler og daglig leder i Grønne Folk som nå har flere ulike typer ferdigretter basert på kortreiste grønnsaker i sitt sortiment.

– Det er viktig for oss å ta vare på den maten som allerede finnes, og visjonen vår er at det skal være enkelt for folk å spise mer grønnsaker, sier Ragnhild.

Gjengen bak vegetarkonseptet Grønne Folk: Jonas Viken, Jørgen Viken, Bjørnar Buserud og Ragnhild Eggen Viken
Gjengen bak vegetarkonseptet Grønne Folk: Jonas Viken, Jørgen Viken, Bjørnar Buserud og Ragnhild Eggen Viken

Ny type ferdigmat uten tilsetningsstoffer

Til å begynne med fikk de teste vegetarrettene sine i ti REMA-butikker i åtte uker. Det ble en suksess, og de fikk utvide til butikker i hele Trøndelag. I fjor nådde de målet sitt om å selge til hele landet.

– Ferdigmat av grønnsaker var et varesegment som ikke eksisterte før, og heldigvis slo det godt an, slik vi trodde det kom til å gjøre.

Snåle grønnsaker er det nok av, og nå er ambisjonene å bygge en større fabrikk for å kunne produsere nok til den etterspørselen de opplever.

– Vi ser at folk er mer oppmerksomme på hvor maten kommer fra, og mer bevisste på å spise lokalt. I tillegg er det ekstra kjekt at de ingrediensene vi bruker allerede har brukt energi på å bli til.

Redder en rufsete gulrot og en naken løk

For ved å gjenbruke den krokete pastinakken, den skrudde poteten eller den lille gulrota som allerede har brukt energi på å bli en grønnsak, slipper Ragnhild og gjengen rundt henne å se på at grønnsaken går rett fra bondens jorde og bort i kompostbingen fordi den er litt snål. For bøndene på Frosta er det også fint å få høyere avkastning på avlinga si.

– Det er en fordel at vi er nære jordet og bøndene. En nakenløk som har mista skallet sitt, vil råtne i butikken. Vi kan ta imot den med en gang, hakke den opp og bruke den i dagens gryter, eller fryse den ned til en annen dag.

På Viken Gartneri Frosta, familiens gartneri, leverer de salat og urter til hele landet. Urteproduksjon er ferskvareproduksjon, og urtene må leveres den dagen de er ferdig utvokst. Hvis gartneriet plutselig står igjen med en rest av ferdige krydderurter, sendes de rett bort til kjøkkenet hos Grønne Folk.

– Ofte har vi litt for mye urter, og da kan Bjørnar og gjengen koke dem til en krydderolje eller fryse det ned, sier Ragnhild.

Jørgen Viken og Bjørnar Buserud i produksjonslokalene på Frosta.
Jørgen Viken og Bjørnar Buserud i produksjonslokalene på Frosta.

Framtida ser både lys og grønn ut

Det er mye arbeid som ligger bak produktene til Grønne Folk. Både designet og produktene testes nøye før de slippes på markedet. Men ikke alt trenger å gjøres komplisert i produktutviklinga.

– Smakstestinga gjør vi selv. Bjørnar lager maten på produksjonskjøkkenet, og enten drar jeg dit eller så kommer han syklende hit. Og så smaker vi på maten.

Og så langt har alle produktene de har utvikla hos Grønne Folk overlevd, og det kan de være stolte av. For hva er egentlig suksessformelen bak Grønne Folk? En god blanding av fantastiske råvarer, dyktige og innovative folk og mye hardt arbeid.

Og snipp, snapp, snute, så er ikke dette eventyret ute – for kjærligheten til snåle grønnsaker og bærekraftig matproduksjon er ikke over på Frosta.

– Vi skal fortsette å være tro mot dette konseptet. Engasjementet ligger i å bruke opp grønnsakene. Vi liker ikke å tenke på all den gode maten som blir kasta, avslutter Ragnhild.

 

Skrevet av Ida Valsø

Du vil kanskje også like