– Å oppdage Røros var som å finne gull

Mikael Forselius på Britannia
Foto: Wil Lee-Wright

Han vokste opp på gård i Sverige, og ble ærestrønder i 1995. Lokalmatentusiasten Mikael Forselius er nå en scenevant hotelldirektør.

Mikael er en av dem som er med på å bygge opp Trøndelag som en internasjonal matdestinasjon og hans lidenskap for lokalprodusert mat blomstret for fullt da han ble kjøkkensjef og så direktør på Røros hotell for over 10 år siden.

– Å oppdage Røros var som å finne gull, sier Mikael entusiastisk.

Han ble raskt kjent med den samiske befolkningen og fikk være med på å samle reinsdyrene. Han møtte bønder og snakket med dem om organiske produkter og all inspirasjon herfra tok han med seg inn på kjøkkenet på Røros hotell. Deilig fisk så godt som levert på døra ble også en overraskelse for Forselius.

– Vi hadde leverandører som kom til oss med 100 kilo nydelig villørret, som tidligere kokker hadde avvist fordi fiskene varierte i størrelse, sier Forselius.

Brennende engasjement for lokalmat

Forselius, som også er utdannet vinkelner, ble inspirert av vinandelslag i sentral-Europa og startet Rørosmat; et samarbeid mellom lokalmatprodusenter. Rørosmat har bidratt til at regionen nå er en av Norges ledende områder innen lokalmatproduksjon.

Trøndelag nyter godt av perfekte forhold, til tross for nordlige breddegrader. Det kan dyrkes mat i regionen som ikke kan dyrkes bare litt lenger nord. Det er likheter med Champagne i Frankrike, som er kjent for å være det nordligste området hvor det er mulig å dyrke Chardonnay. Trønderske produkter og trøndersk sjømat blir litt som Champagne.

Bilde av Mikael Forselius i kokkeklær bak serveringsdisk
Foto: Will Lee-Wright

I dag ser man at Trondheim og Trøndelag leder an i en ny trend, hvor kjøkkensjefer i verdensklasse flytter til områder med de beste ingrediensene. Det å være nær produktene gjør dem mer troverdige.

– Trøndelag begynner å bli anerkjent som den mest berømte matproduserende regionen i Norden. Regionen har hatt de beste ingrediensene i 8000 år, helt siden folk fulgte villreinen hit. Men vi er ikke bare produsenter, vi er også et sted der Michelin og Bocuse D’Or-kokker slår seg ned for å være nærmere historien og produktene, sier Forselius.

Og han vet hva han snakker om. Mikael hadde nemlig en finger med i spillet da Bocuse D’Or-sølvvinneren Christopher Davidsen lot seg inspirere til å åpne sin første signaturrestaurant, Speilsalen, på Britannia Hotel.

Du vil kanskje også like