Ysteridronning og pionér

Kjeks og ost fra Gangstad Gardsysteri Inderoy
Foto: Tom Gustavsen

Det er over 20 år siden Astrid Aasen og ektemannen Perry starta Gangstad Gårdsysteri. Ostefabrikken ble den første oste-småskalabedriften i Norge som fikk autorisasjon for ysting av egen melk på gården, og åpning for salg over hele landet.

– Vi starta med ost fordi vi tjente så dårlig på vanlig melkeproduksjon, sier Astrid.

Og osten lages på en gård med lange tradisjoner.

Det starta med bestefar

Det var Astrids bestefar som kjøpte gården tilbake i 1913 og i 1983 overtok Astrid og Perry.  Sønnen Ole Morten har overtatt ansvaret for melkeproduksjonen, og i 2021 ble ysteriet omgjort til AS, med neste generasjon som medeiere. Svigerdatter Maren jobber også i ysteriet, og ny og gammel generasjon samarbeider nå tett. Gården produserer 300 000 liter melk i året og har 40 hektar jordbruksareal. 

Helt siden starten har Gangstad Gårdsysteri vunnet en rekke priser og konkurranser, noe som har gitt dem mange lojale kunder. I 2008 utvidet de utvalget sitt og begynte å lage is med naturlige smaker og uten kunstige tilsetningsstoffer. I tillegg produserer de marmelade som passer godt sammen med ost, kjeks og yoghurt.

Det har gått bra å starte gårdsysteri, men Astrid er snar til å trekke frem viktigheten av samarbeid og sier at veien til suksess hadde vært mye lenger uten samarbeidspartnere. Gangstad jobber sammen med en rekke andre firmaer på Inderøy blant annet gjennom Den Gyldne Omvei.

Bilde av Maren Gangstad og Astrid Aasen
Svigerdatter Maren Gangstad er klar til å overta når Astrid Aasen trekker seg tilbake.

Den gyldne omvei

Helt siden 1998 har matprodusenter og turarrangører jobbet sammen om Den Gyldne Omvei. Målet er å få turister og bilister til å ta en avstikker rundt Inderøy i stedet for å følge E6 den strakaste vei. Ved å gjøre det kan de oppleve vakker natur og flotte mat-, kunst- og kulturopplevelser.

Her kan du besøke kunstnerne mens de jobber i verkstedene sine, bonden på gården, gå inn i små kunstgallerier eller oppleve all kunsten som står utendørs i skulpturparken på lille Inderøy. 

Astrid er svært fornøyd med å være en del av Den Gyldne Omvei.

Alt går litt roligere for seg på Inderøy. Måten vi har jobbet med Den Gyldne Omvei på har vært til inspirasjon for andre både i vår egen region og i resten av landet, sier Astrid.

Utviklingen av lokale spesialiteter av både høy kvalitet og variasjon har hatt en imponerende vekst i regionen de siste 20 årene og det vises på så mange måter. Trøndelag har flest lokalmat- og håndverksølprodusenter i landet. 

Jeg er stolt av å være en av pionèrene bak denne flotte matregionen, avslutter Astrid Aasen på Gangstad Gårdsysteri.

Her finner du en oversikt over utsalgssteder.

Bilde av alle ostene Gangstad produserer

Du vil kanskje også like