Fra jord til bord i fellesskap

Det bugner i åkeren
Foto: Anne-Lise Aakervik

Drømmer du om å så, dyrke og høste egne, økologiske grønnsaker? Andelsjordbruk er i vinden, i Trøndelag finnes det flere. Medalhus Andelslandbruk ligger kun 20 minutter utenfor Trondheim.

Andelslandbruk er kortreist, sunt og moro. Og ikke minst en viktig brikke i bonde Astrid Sæthers bærekraftssirkel.

– Det blir ikke ordentlig før man har hele sirkelen, sier Astrid Sæther, der hun står midt i åkeren blant stangselleri, frilanstomater, bringebær og bønner, for å nevne noe av det som gror her.

Astrid Sæther er driftig eier og driver av Medalhus Andelslandbruk. I år vokser det 130 forskjellige sorter ute på åkeren og i drivhuset.
Astrid Sæther er driftig eier og driver av Medalhus Andelslandbruk. I år vokser det 130 forskjellige sorter ute på åkeren og i drivhuset. Foto: Anne-Lise Aakervik

Når Astrid snakker om sirkelen mener hun at så å si alt de trenger på gården, lages her. På Melhusgården Øvre har de Norges største ammekubesetning av rørosku og sidet trønder- og nordlandsfe. Noe som gjør at de kan produsere egen økologisk gjødsel, som igjen benyttes til dyrking av grønnsaker, poteter, korn og gras. Det kjøpes minimalt utenfra. All produksjon på gården er økologisk. Astrid forteller med entusiasme og stolthet.

Sammen med Halfdan Stendahl eier og driver hun Melhusgård Øvre, som ligger midt mellom Melhus sentrum og Melhus kirke, like ved gamle E6.

– Jeg har alltid ønsket å produsere mat uten å tilsette noe kunstig. Alle dyra er på utmarksbeite i fjellet om sommeren slik at de kan pleie kulturlandskapet. De velger selv hva de spiser og får et variert grønt kosthold, som gir god dyrehelse.

Drivkraft

Kjærligheten til Røros-kua, ekstrem stå-på-vilje og nysgjerrigheten til å teste ut nye ting og sorter er tre egenskaper som har hjulpet Astrid Sæther med å lykkes. Og på toppen av det hele en trillende latter som kommer titt og ofte. Man blir i godt humør av å høre på Astrid.

Så da spørsmålet om å bidra med jord til et andelslag kom opp svarte hun ja. Medalhus Andelslandbruk ble først stiftet som et samvirkeforetak i 2013, der medlemmene selv sto for drift med innleid gartner. I 2019 har det vært bondestyrt, og de 150 medlemmene har Astrid som stødig mentor, planlegger, inspirator og humørspreder.

Utforskende gartner

Takket være Astrids kreativitet og iver etter å teste ut nye spiselige planter er det nærmere 130 forskjellige vekster tilgjengelig i grønnsaksåkeren. Det er bær, masse forskjellige krydder, rotvekster, bønner og tomater og mye mer.

Hvitløk rett fra åkeren!
Hvitløk rett fra åkeren! Foto: Anne-Lise Aakervik

– I år har jeg faktisk også prøvd meg på en maisåker, forteller Astrid, som nå har tatt seg tid til å sette seg ned i sofahjørnet i det store drivhuset som rommer enda flere planter. På våren kommer jeg knapt inn her, ler hun. For da står det tett i tett med nysådde brett, og småplanter før de skal ut i åkeren.

Drivhuset med buet tak ligger godt plassert i forhold til tunet og de to andre driftsbygningene. – Det fikk vi gratis av Ekra gartneri mot at vi rev det ned og ryddet der det stod, sier Astrid. Det er et flott hus, med buet tak. Det var litt av et slit å montere, men vi kom i mål. Astrid rister litt på hodet av minnene. Nå vokser det frodig der inne.

Mindfulness

I drivhuset holder Eva Aagesen fra Trondheim på å klippe gule blader av tomatplantene langs veggen. Hun er andelseier på tredje året og stortrives med å være med.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle være så fint å være her, sier hun i en pause. De 12 dugnadstimene i året går som en røyk, og jeg liker godt å jobbe i drivhuset. Det er som meditasjon. I tillegg smaker grønnsakene helt fantastisk, og jeg kjenner hele prosessen fra frø til ferdig grønnsak.

Astrid planlegger og veileder andelslaget. Hver uke sender hun ut nyhetsbrev om hva som skal gjøres og hva som kan høstes. – Så da er det bare å komme når det passer. Og det gjør det ofte når jeg har blitt pensjonist, smiler Eva Aagensen.

Eva Aagesen er en av de 150 andelsmedlemmene som bidrar med arbeidskraft. Belønningen er å fylle kasser med ferske og gode grønnsaker å ta med hjem.
Eva Aagesen er en av de 150 andelsmedlemmene som bidrar med arbeidskraft. Belønningen er å fylle kasser med ferske og gode grønnsaker å ta med hjem. Foto: Anne-Lise Aakervik

Vinn-vinn

For medlem Lars Uthaug er det ren luksus å komme hit for å plukke med ferske grønnsaker hjem. Han driver til daglig Melhus bakeri og er mannen bak kjeksen Ølsprøtt, som bruker rester fra ølbrygging som tilsetning. Så han har noen tanker om bærekraft.

– Dette er vinn-vinn for alle parter, sier han og drar en fennikel opp av jorda og snuser inn duften av lakris. Så fyller han opp kurven med grønnkål, mangold i gilde farger, hvitløk og reddiker.

Det bugner i åkeren. Grønnkålen kan plukkes, det samme med mangold. Her høster Lars Utseth til dagens middag.
Det bugner i åkeren. Grønnkålen kan plukkes, det samme med mangold. Her høster Lars Utseth til dagens middag. Foto: Anne-Lise Aakervik

Astrid Sæther har ikke bare andelsjordbruket å ta seg av. På gården dyrkes også korn, gress og poteter. Sommeren igjennom er det tilsyn av krøtter, kalver og okser. De aller fleste går i fjell og utmark i Klæbu og Selbu. Mens to har sommerferie på Sverresborg museum i år. – Krøttera mine tilhører en av de seks bevaringsverdige gamle storferasene vi har i Norge, og er den rasen som opprinnelig hørte til her i Trøndelag. Derfor passer de svært godt på museum, sier hun mens latteren triller.

Astrid er ekstremt opptatt av dyrevelferd.

– Jeg skal ha et dyrehold som tåler besøk 24/7, sier hun.

At hun elsker kyr er heller ingen hemmelighet. Hun roper på oksen Jasper som står i fjøset. Han kommer diltende som en hund. Han og de to andre oksene skal snart sendes til slakt.

– Men de har hatt to, deilige, lange somre på beite før den tid, forsikrer hun oss om.

På Øvre Melhus er det godt å være for både to og firbeinte.

 

Skrevet av Anne-Lise Aakervik

Mer om andelslandbruk

Det eksisterer i dag flere andelslandbruk i Trøndelag. De er alle forskjellige med hensyn til dyrking og medlemskap. Informasjon om alle stedene finner du på Andelslandbruk

Du vil kanskje også like