Spesialitet er en merkeordning for lokalmat og drikke i særklasse. Merket løfter fram de beste produktene og gjør det enklere å finne dem i butikken.
Trøndelag har inntatt Norgestoppen når det gjelder spesialmerkede produkter. Høy kvalitet er standarden på lokalmaten i ulike deler av fylket og hele 133 produkter har nå merket Spesialitet.
Ser du etter Spesialitetsmerket, vet du at du får gode produkter som er:
- Basert på de beste norske råvarene
- Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
- Laget av dyktige mathåndverkere
- Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
Hva er det med Trøndelag?
I mange år har små og store produsenter og foredlere i fylket jobbet systematisk med å bygge en sterk matregion i Trøndelag. En solid base gode råvarer, dyktige folk, Michelin-restauranter, og et miljø for forskning og utvikling i verdensklasse gjør regionen unik. Derfor er Trøndelag, som første region i landet, en europeisk matregion.
Trønderske produsenter med Spesialitets-merker
Fra fjellbygdene Røros og Oppdal i sør, via Orkland, langs kysten på Frøya, Fosen, Frosta og Inderøy, opp til Namsskogan nord i Trøndelag og ned igjen til Selbu og Stjørdal. I Trøndelag er høy kvalitet standarden fra sør til nord – fra jord til bord.
Bakevarer og mel
Drikke
Fisk og sjømat
Frukt og grønt
Ost og meieriprodukter
- Elvekanten ysteri
Galåvolden gård
Gangstad gårdsysteri
Hindrum gårdsysteri
Orkladal ysteri
Rørosmeieriet