Ku for alle penga

Nærbilde av Karoline Storflor foran Kilnes gård

Med en gårdshistorie som strekker seg helt tilbake til 1600-tallet, er det ikke rart at Karoline Storflor er stolt av gården sin.

Det er sensommer. Det er varmt ute og barna løper mellom kyr, griser, kaniner og høner for å ta en titt og se om noen av de kan være interesserte i litt gress. De er vante med besøk på Kilnes gård. De er nemlig en godkjent 4H-gård og i dag går voksne og barn omkring, spiser litt lokalprodusert mat og ser på Karoline som fyker frem og tilbake.

Nærbilde av ku i bås
Etter å ha besøkt melkeroboten kom hun bortom for å si hei før hun forsvant ut igjen. Foto: Henriette Louise Krogness.

Hun driver Kilnes gård i Hegra sammen med ektemannen Odd Magne og her bor også en rekke kuer, kalver, okser, haner, høner, katter, hunder og kaniner. Om våren flytter også lamunger og grisunger inn på gården for å kose seg ute på beite til langt utpå høsten.

Først ute i Norge med melkeautomat

Det nye fjøset har rukket å bli 10 år og melkekvota på 320 000 liter fører til produksjon av melk, skummet melk, syrnet melk, yoghurt naturell, vaffelrøre og brunostkrem. 

Ekteparet Storflor var også først ute i landet med egen melkeautomat. Det betyr at du og jeg kan dra til gården å kjøpe melk rett fra en egen automat. Og mens melkespannet eller flaska fylles opp kan du se inn vinduet til fjøset og se på kyrne som står i kø for å hilse på melkeroboten. I dag er det flere melkeautomater rundt om i landet og mange så til Trøndelag.

– Det er mange som har kontaktet oss før de begynte selv ja, sier Karoline og småler.

Bilde av melkeautomaten på Kilnes Gård
Det er enkelt å hente melk i Norges første melkeautomat. Foto: Henriette Louise Krogness

Lokalmat betyr alt

I tillegg til å selge lokalprodusert mat, handler også Karoline hos andre produsenter.

– Det ligger stor verdi i å se hvor maten kommer fra, sier hun.

Og Karoline handler både kaffe, egg og bringebær fra lokalprodusenter i nabolaget. Hun merker også at fokuset på lokalmat i Trøndelag har økt.

– Det er veldig artig å se hva som skjer i Trøndelag. Jeg er jo fra Hedmarken og her har vi et helt annet fokus enn der. Her har vi så mange gårdsutsalg at jeg ikke vet hvor mange det faktisk er, mens i Hedmark er det knapt noen, sier Karoline som ikke helt forstår hvorfor hjemfylket ikke har forstått hvorfor dette er lurt.

Bilde av Gårdsmelk fra Kilnes gård som står i et kjøleskap.
Edle dråper står i kjøleskapet i Melkebua. Foto: Henriette Louise Krogness.

Spennende med internasjonal anerkjennelse

Det at Trondheim og Trøndelag nå er European Region of Gastronomy 2022 synes hun er spennende.

– Det er helt utrolig at vi har blitt valgt ut til dette. Lille Norge og lille Trøndelag. Det er fantastisk at  vi har klart å bli synlige, sier Karoline med et stor smil om munnen.

Og Karoline tror dette kommer til å bety mye for regionen. Hun mener dette bidrar til en enda større stolthetsfølelse rundt det man får til og hun tror flere vil bli enda mer på hugget fremover.

– Mange har blitt sertifiserte og det er allerede en stolthet rundt det, smiler Karoline som er sertifisert host og producer.

Karoline haster videre, mens ungene koser seg med vafler, kaninene med friskt gress og purka ligger langflat i sola, med bena  godt planta i gjørma.

 

Skrevet av Henriette Louise Krogness

Du vil kanskje også like