Snart 100 år etter at farmor Marie Pettersen begynte å lage fiskemat i kjelleren produserer familiebedriften fiskekaker og fiskeboller med utgangspunkt i hennes oppskrifter.
– Jeg vil si vi er en moderne bedrift tuftet på gamle tradisjoner. Og det morsomme er at flere av de som jobber her i dag arbeidet også for min farmor Marie, sier Øivind Pettersen som er daglig leder av Rørvik Fiskemat AS.

– Oppskriftene hennes har selvsagt blitt tilpasset den økte produksjonen i løpet av årene og nye har kommet til, men fokuset på kvalitet og kortreiste råvarer er like sterkt nå som da hun etablerte seg i 1927, sier Pettersen.

Medaljesankere
Og dette fungere godt. Under NM i sjømatprodukter i år fikk Rørvik Fiskemat AS gull for fiskekakene sine, sølv for burgerne og delt førsteplass for fiskeboller, samt en bronsemedalje for suppebollene, (miniutgaven av fiskebollene).
– Det er vi selvsagt stolte av, slår Øivind Pettersen fast, og er raskt ute med å si at æren er det flere som skal ha.
- Både de som jobber hos oss og lager produktene, og de lokale fiskerne som skaffer tilveie fersk fisk har en stor del av æren for at vi får til å lage så god fiskemat, sier Øivind.

Han forteller videre at de er helt avhengige av lokale fiskere for å få til de gode produktene sine. I tillegg til hvitlaksfarse tilsettes det fersk fisk fra dagens fangst.
– Det gjør fiskekakene våre både saftige og faste, sier Øivind.
Ved å bruke de lokale fiskerne bevares også de små mottakene i distriktene, noe som bidrar til at Norge klarer å opprettholde en levende kystkultur.
For oss er det viktig å ha et godt forhold til- og god dialog med fiskerne for å få den høye kvaliteten vi ønsker. Det er viktig at vi alle drar i samme retning, og det føler jeg at vi har lykkes med her i Rørvik.

Viktig å følge utviklingen
Sjømatbedriften må utvikle seg ut fra hva fiskerne leverer. Dette har Rørvik Fiskemat gjort fra første stund og i dag har de et marked i Norge, og er landsdekkende.
– Beliggenheten vår kunne ikke ha vært bedre. Fiskefeltene til både hvitfisk og pelagisk fisk ligger rett utenfor stuevinduet, skryter Pettersen.
Rørvik i Nærøysund kommune har ganske riktig storhavet rett ut, med noen tusen øyer spredt utover. Her har det vært aktivitet i flere hundre år. En liten times båttur fra Rørvik finner vi Sør Gjæslingan som var et stort fiskevær fra midten av 1600-tallet inntil det tok slutt på 1970-tallet. Vinteren 1931 var det eventyrlig godt fiske her ute sier kildene. Og vi skal ikke se bort fra at fangst herfra endte opp i fiskekakene som Marie produserte hjemme i kjelleren. Nå er Sør Gjæslingan et fredet, men aktivt fiskevær som byr på overnatting i rorbuer og kystkulturhistorie.
– Mine besteforeldre bygde opp bedriften basert på å levere produkter med høy kvalitet. Dette verdigrunnlaget har vi videreført når vi lager både tradisjonelle og nyskapende produkter hos Rørvik Fiskemat, sier barnebarn Øivind Pettersen.
Skrevet av Anne-Lise Aakervik