Arven etter Marie

Varierte produkter fra Rørvik fiskemat med medaljer rundt
Foto: privat

Snart 100 år etter at farmor Marie Pettersen begynte å lage fiskemat i kjelleren produserer familiebedriften fiskekaker og fiskeboller med utgangspunkt i hennes oppskrifter.

 – Jeg vil si vi er en moderne bedrift tuftet på gamle tradisjoner. Og det morsomme er at flere av de som jobber her i dag arbeidet også for min farmor Marie, sier Øivind Pettersen som er daglig leder av Rørvik Fiskemat AS.

Nærbilde av Marie.
Det var Marie som startet fiskekakeeventyret i Rørvik.

– Oppskriftene hennes har selvsagt blitt tilpasset den økte produksjonen i løpet av årene og nye har kommet til, men fokuset på kvalitet og kortreiste råvarer er like sterkt nå som da hun etablerte seg i 1927, sier Pettersen.

Bilde av Øivind Pettersen i produksjonsanlegget
- Fokuset på kvalitet og kortreiste råvarer er like sterkt nå som da farmor etablerte seg i 1927, sier Øivind Pettersen.

Medaljesankere

Og dette fungere godt. Under NM i sjømatprodukter i år fikk Rørvik Fiskemat AS gull for fiskekakene sine, sølv for burgerne og delt førsteplass for fiskeboller, samt en bronsemedalje for suppebollene, (miniutgaven av fiskebollene).

– Det er vi selvsagt stolte av, slår Øivind Pettersen fast, og er raskt ute med å si at æren er det flere som skal ha. 

  • Både de som jobber hos oss og lager produktene, og de lokale fiskerne som skaffer tilveie fersk fisk har en stor del av æren for at vi får til å lage så god fiskemat, sier Øivind.
Bilde av Rørvikburgeren
Rørvikburger vant sølv i industriklasse fiskeburger under NM i sjømatprodukter.

Han forteller videre at de er helt avhengige av lokale fiskere for å få til de gode produktene sine. I tillegg til hvitlaksfarse tilsettes det fersk fisk fra dagens fangst.

– Det gjør fiskekakene våre både saftige og faste, sier Øivind. 

Ved å bruke de lokale fiskerne bevares også de små mottakene i distriktene, noe som bidrar til at Norge klarer å opprettholde en levende kystkultur. 

For oss er det viktig å ha et godt forhold til- og god dialog med fiskerne for å få den høye kvaliteten vi ønsker. Det er viktig at vi alle drar i samme retning, og det føler jeg at vi har lykkes med her i Rørvik.

Bilde av fiskerne Håkon og Jostein Sørensen

Viktig å følge utviklingen

Sjømatbedriften må utvikle seg ut fra hva fiskerne leverer. Dette har Rørvik Fiskemat gjort fra første stund og i dag har de et marked i Norge, og er landsdekkende. 

– Beliggenheten vår kunne ikke ha vært bedre. Fiskefeltene til både hvitfisk og pelagisk fisk ligger rett utenfor stuevinduet, skryter Pettersen.

Rørvik i Nærøysund kommune har ganske riktig storhavet rett ut, med noen tusen øyer spredt utover. Her har det vært aktivitet i flere hundre år. En liten times båttur fra Rørvik finner vi Sør Gjæslingan som var et stort fiskevær fra midten av 1600-tallet inntil det tok slutt på 1970-tallet. Vinteren 1931 var det eventyrlig godt fiske her ute sier kildene. Og vi skal ikke se bort fra at fangst herfra endte opp i fiskekakene som Marie produserte hjemme i kjelleren. Nå er Sør Gjæslingan et fredet, men aktivt fiskevær som byr på overnatting i rorbuer og kystkulturhistorie. 

– Mine besteforeldre bygde opp bedriften basert på å levere produkter med høy kvalitet. Dette verdigrunnlaget har vi videreført når vi lager både tradisjonelle og nyskapende produkter hos Rørvik Fiskemat, sier barnebarn Øivind Pettersen.

 

Skrevet av Anne-Lise Aakervik

Du vil kanskje også like