European Young Chef Award 2022

Ivar Follinglo Moe er Norges kandidat i European Young Chef Award i november
Foto: Marius Rua.

European Young Chef Award er en europeisk kokkekonkurranse for ungdommer i alderen 18-25 år. Målet med prisen er å hedre framtidas kokker og utvikle en bærekraftig matkultur basert på lokale og tradisjonelle råvarer.

Årets European Young Chef Award finner sted på Strinda videregående skole i Trondheim 10.-13. november 2022.

Fredag 11. november

  • Kl. 9.30, offisiell åpning ved landbruks- og matminister Sandra Borch med flere.
  • Kl. 10, presentasjon av kandidatene
  • Kl. 10.30, oppstart av konkurranse
  • Kl. 12-13.30, kandidatene presenterer sine retter
  • Kl. 13.30, avslutning av konkurranse første dag

Lørdag 12. november

  • Kl. 9, oppstart av konkurranse
  • Kl. 11.30-13, kandidatene presenterer sine retter
  • Kl. 13.30, avslutning av konkurranse andre dag
  • Kl. 18.30, prisutdeling

Konkurransen vil bli streamet.

9 unge kokker skal konkurrere om tittelen European Young Chef 2022. Konkurransen foregår over to dager. Kokkene skal lage en tradisjonsrett basert på lokale råvarer fra sin region fredag 11. november, og en innovasjonsrett med samme råvarer lørdag 12. november.

European Young Chef Award arrangeres av IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism).

Les mer om konkurransen her: IGCAT – European Young Chef Award

Årets kandidater

Årets kandidater kommer fra følgende tidligere, nåværende eller framtidige europeiske matregioner:

  • Trondheim-Trøndelag
  • Menorca i Spania
  • Minho – Portugal
  • Slovenia
  • Coimbra Region i Portugal
  • South Aegean i Hellas
  • Catalonia i Spania
  • Hauts-de-France
  • Central Danmark region/Århus

Ivar Follinglo Moe, Trondheim-Trøndelag 2022

Pau Sintes, Menorca 2022

Beatriz Coelho, Minho 2016

Špela Kuhel, Slovenia 2021

Rúben Lima, Coimbra Region 2021-22

Aikaterini Gonidak, South Aegeani 2019

Raúl Gisbert, Catalonia 2016

Pauline Place, Hauts-de-France 2023

Oliver Sørensen, Central Danmark Region 2017

Den Trønderske kandidaten

Ivar Follinglo Moe. Foto: Marius Rua
Ivar Follinglo Moe. Foto: Marius Rua

Ivar Follinglo Moe (18 år) skal representere Trøndelag i finalen i november. Det er ikke mange månedene siden Ivar gikk ut fra Strinda videregående skole. Den 15. juni i år vant han delfinalen til European Young Chef Award 2022.

Ivar har vært kokkeelev ved restaurant- og matfag på Strinda videregående skole i to år, og startet i august sin læretid ved Fagn restaurant.

Ivar kommer fra en familie som har vært opptatt av mat og vertskap i flere generasjoner og hans bestefar drev en gang et vertshus.

Denne høsten har Ivar startet som lærling ved Fagn Bistro i Trondheim. Fagn Bistro har en stjerne i Michelin-guiden. I tillegg til å komme inn i arbeidet på Fagn, ligger han nå i hardtrening til finalen i European Young Chef Award.

Trønderske råvarer

Ivar har valgt fårikål – Norges ubestridte nasjonalrett – som sin tradisjonsrett. Like sikkert som at høsten dukker opp i kalenderen, står fårikålgryta på bordet i de mange tusen norske hjem.

Det sies at hele 70 % av den norske befolkningen spiser fårikål hver høst – og dette gjelder nok også for trøndere.

De to hovedingrediensene i retten er en naturlig kombinasjon fordi innhøstingen av kål og slaktesesongen for lam faller samtidig. Noen hevder at inspirasjonen fra retten er hentet fra Danmark som kombinerte kål og and – men siden vi i Norge hadde mye lam og sauekjøtt laget vi en kombinasjon av disse råvarene i stedet.

Trøndersk lam som råvare er i verdensklasse, og Ivar samarbeider med bonden Rannei Hårstad fra gården på Oppdal for å få det beste lammekjøttet i sine retter.

Han har selvsagt vært på besøk på gården og sett hvordan lammene beiter, slik at han vet hvor råvarene kommer fra.

Regjerende mester

Den 26. november 2021 ble European Young Chef Award arrangert i Portugal, og vinneren ble Trøndelags kandidat Espen Laumann. Laumann er til daglig kokkelærling på Britannia Hotel i Trondheim.

Partnere og støttespillere i arbeidet med European Young Chef Award

Logo ASKO
Logo BAMA
Logo Danske Bank
LOGO EUCA
LOGO Lerøy
LOGO NKL