European Young Chef Award

Ivar Follinglo Moe er Norges kandidat i European Young Chef Award i november
Foto: Marius Rua.

European Young Chef Award er en europeisk kokkekonkurranse for ungdommer i alderen 18-25 år. Målet med prisen er å hedre framtidas kokker og utvikle en bærekraftig matkultur basert på lokale og tradisjonelle råvarer.

Årets European Young Chef Award finner sted på Strinda videregående skole i Trondheim 10.-13. november 2022.

Her deltar unge kokker og deres mentorer fra andre europeiske gastronomi-regioner. Kandidatene bedømmes ut fra orden, service, arbeidsteknikk, smak og presentasjon, og vinneren kåres av et panel bestående av stjernekokker og internasjonale eksperter.

Den Trønderske kandidaten

Ivar Follinglo Moe. Foto: Marius Rua
Ivar Follinglo Moe. Foto: Marius Rua

Ivar Follinglo Moe (18 år) skal representere Trøndelag i finalen i november. Den 15. juni i år vant han delfinalen til European Young Chef Award 2022.

Ivar har vært kokkeelev ved restaurant- og matfag på Strinda videregående skole i to år, og startet i august sin læretid ved Fagn Bistro.

Ivar kommer fra en familie som har vært opptatt av mat og vertskap i flere generasjoner og hans bestefar drev en gang et vertshus.

Denne høsten har Ivar startet som lærling ved Fagn Bistro i Trondheim. Fagn Bistro har en stjerne i Michelin-guiden. I tillegg til å komme inn i arbeidet på Fagn, ligger han nå i hardtrening til finalen i European Young Chef Award.

Delfinalistene på Ole Vig videregående skole i juni. Foto: Marius Rua.
Delfinalistene på Ole Vig videregående skole i juni. Foto: Marius Rua.

Ni andreårs kokkeelever fra ni videregående skoler i Trøndelag konkurrerte om å bli finalist i den europeiske konkurransen for unge kokker.

I tillegg til Strinda videregående skole var Guri Kunna på Frøya representert, Levanger, Steinkjer, Ytre Namdal, Byåsen Melhus,  Fosen og Ole Vig videregående skole.

På andre og tredjeplass kom elever fra Steinkjer og Ole Vig videregående skoler.

Eirin Dahl fra Steinkjer videregående skole kom på andreplass og Sebastian Heggli fra Ole Vig videregående tok tredjeplassen. Her sammen med Ivar Follinglo Moe (til høyre i bildet). Foto: Marius Rua.
Eirin Dahl fra Steinkjer videregående skole kom på andreplass og Sebastian Heggli fra Ole Vig videregående tok tredjeplassen. Her sammen med Ivar Follinglo Moe (til høyre i bildet). Foto: Marius Rua.

På hjemmebane

Det er ikke mange månedene siden Ivar gikk ut fra Strinda videregående skole. Her avholdes European Young Chef Award fredag 12. og lørdag 13. november. Ivar skal konkurrere med mange dyktige unge kokker fra Catalonia, Menorca, Slovenia, Haut de France, Minho (Portugal) og South Agean (Hellas).

Første dag konkurrerer alle kandidatene med en tradisjonsrett fra sitt hjemsted, og på lørdag skal de gjøre en innovasjon av den samme retten.

Ivars fiskesuppe tok ham helt til topps i den Trønderske delfinalen. Foto: Marius Rua.
Ivars fiskesuppe tok ham helt til topps i den Trønderske delfinalen. Foto: Marius Rua.

Trønderske råvarer

Ivar har valgt fårikål – Norges ubestridte nasjonalrett – som sin tradisjonsrett. Like sikkert som at høsten dukker opp i kalenderen, står fårikålgryta på bordet i de mange tusen norske hjem.

Det sies at hele 70 % av den norske befolkningen spiser fårikål hver høst – og dette gjelder nok også for trøndere.

De to hovedingrediensene i retten er en naturlig kombinasjon fordi innhøstingen av kål og slaktesesongen for lam faller samtidig. Noen hevder at inspirasjonen fra retten er hentet fra Danmark som kombinerte kål og and – men siden vi i Norge hadde mye lam og sauekjøtt laget vi en kombinasjon av disse råvarene i stedet.

Trøndersk lam som råvare er i verdensklasse, og Ivar samarbeider med bonden Rannei Hårstad fra gården på Oppdal for å få det beste lammekjøttet i sine retter.

Han har selvsagt vært på besøk på gården og sett hvordan lammene beiter, slik at han vet hvor råvarene kommer fra.

Regjerende mester

Den 26. november 2021 ble European Young Chef Award arrangert i Portugal, og vinneren ble Trøndelags kandidat Espen Laumann. Laumann er til daglig kokkelærling på Britannia Hotel i Trondheim.

Partnere og støttespillere i arbeidet med European Young Chef Award

Logo ASKO
Logo BAMA
Logo Danske Bank
LOGO EUCA
LOGO Lerøy
LOGO NKL