European Young Chef Award

Espen Laumann, vinner av Europan Young Chef Award 2021.

European Young Chef Award er en europeisk kokkekonkurranse for ungdommer i alderen 18-25 år. Målet med prisen er å hedre framtidas kokker og utvikle en bærekraftig matkultur basert på lokale og tradisjonelle råvarer.

Årets European Young Chef Award finner sted i Trondheim 10.-13. november 2022.

Her deltar unge kokker og deres mentorer fra andre europeiske gastronomi-regioner. Kandidatene bedømmes ut fra orden, service, arbeidsteknikk, smak og presentasjon, og vinneren kåres av et panel bestående av stjernekokker og internasjonale eksperter.

European Young Chef Award – semifinale

Onsdag 15. juni står ni trønderske kokkeelever klare for å konkurrere om å representere Norge i European Young Chef Award i november.

Semifinalen foregår på Ole Vig videregående på Stjørdal. Publikum samles i auditoriet hvor vi får hilse på deltakerne, samt følge de ulike kjøkkenene via streaming.

Trønderske råvarer

Deltakerne vil få utdelt trønderske råvarer som fisk fra Lerøy, blåskjell fra Norgeskjell, grønnsaker fra Frosta, og meieriprodukt fra Rørosmeieret. Alle kandidatene skal lage fiskesuppe og bakverk til seks personer. De framtidige lærlingene vil bli bedømt ut fra orden og arbeidsteknikk, bærekraft, smak, og presentasjon og historiefortelling.

Dommerpanelet består av følgende fagdommere

  • Geir Skeie, norsk mesterkokk
  • Svein Magnus Gjønvik, Norske kokkers Landsforening avd. Trondheim
  • Espen Laumann, kokkelærling Britannia Hotel, Speilsalen og regjerende European Young Chef kåret i Portugal i november 2021. Se kandiatfilm fra 2021 av Espen her: (147) European Young Chef Award Trondheim & Trøndelag 2021 No – YouTube
  • Ole Kristian Hansen, Danske Bank – hovedsamarbeidspartner European Region of Gastronomy

 

Plassdommere på kjøkken vil være:

  • Trond Åm, Geitmyra Matkultursenter
  • Veronica Antonsen, Norske Kokkers Landsforening Trondheim

 

Praktisk informasjon

Ordfører i Stjørdal kommune, Eli Arnstad, åpner konkurransen kl. 11.30 onsdag 15. juni.

Gjestene følger direktestreaming fra kjøkkenet fra auditoriet ved Ole Vig videregående skole. De fleste skolene har med seg sin egen heiagjeng. Presentasjon av rettene starter klokka 15.00, og vinneren kåres rundt klokka 16.30.

Kandidatene:

  • Ole Vig videregående skole, Stjørdal – Sebastian Heggli (17 år)
  • Levanger videregående skole, Gard Aarethun Okkenhaug (17 år)
  • Steinkjer videregående skole, Eirin Dahl – kommer fra Namsos
  • Ytre Namdalen videregående skole, Rørvik, Beatrice Bugge Ulsund (18 år)
  • Byåsen videregående skole, Trondheim, Kajsa Laureta Moen
  • Strinda videregående skole, Trondheim, Ivar Follinglo Moe
  • Melhus videregående skole, Anete Metere
  • Guri Kunna videregående skole, Frøya, Maila Jane F. Alforte (19 år)
  • Fosen Videregående skole, Botngård, Sondre Mathias Eriksen (18 år)

European Young Chef-turné

I forbindelse med at Trøndelag – Trondheim er europeisk matregion i 2022 ble det i år arrangert en European Young Chef-turné i fylket. Turneen ble arrangert av Geitmyra Credo og ERG (Europeisk matregion Trøndelag – Trondheim 2022).

I løpet av turnéen besøkte vi 10 kokkeskoler i fylket og arrangerte det vi kaller EUCA-dagen. Her fikk elevene (190 elever totalt) en dag med informasjon om bærekraftig matproduksjon, om Trøndelag som matregion, og forberedelser til en kokkekonkurranse.

Vi avslutta med en konkurranse på alle skolene, hvor vinneren går til semifinale onsdag 15. juni på Ole Vig videregående skole på Stjørdal. Der kåres en vinner som går til den europeiske finale på Strinda videregående skole i Trondheim 10.-13. november.

 

EYCA-dagen ble arrangert på følgende skoler:

Melhus vidergående skole, fredag 4. februar 2022
Fosen videregående skole, Ørland, tirsdag 15. februar 2022
Ole Vig videregående skole, Stjørdal, fredag 18. februar 2022
Levanger videregående skole, onsdag 2. mars
Guri Kunna videregående skole, Hitra, torsdag 3. mars
Ytre Namdalen videregående skole, Rørvik, onsdag 9. mars
Steinkjer videregående skole, torsdag 10. mars
Strinda videregående skole, del 1 onsdag 16. mars, del 2 fredag 18. mars
Byåsen videregående skole, del 1 onsdag 30. mars, del 2 torsdag 31. mars
Meldal videregående skole

Regjerende mester

Den 26. november 2021 ble European Young Chef Award arrangert i Portugal, og vinneren ble Trøndelags kandidat Espen Laumann. Laumann er til daglig kokkelærling på Britannia Hotel i Trondheim.

Partnere og støttespillere i arbeidet med European Young Chef Award

Logo ASKO
Logo BAMA
Logo Danske Bank
LOGO EUCA
LOGO Lerøy
LOGO NKL